Plastik Klipsin Çıkartılması
Plastik klips, çocuğun yaşına göre sünnetten 3-5 gün sonra çıkartılır. Klipsin çıkartılması 5-6 saniye sürer, ancak kısa süreli bir acıya yol açar. Pansumanın çıkartılması sırasında duyulan rahatsızlığa benzeyen bu acı birkaç dakika içerisinde geçer ve sonrasında ağrı olmaz. Çocukların bu işleme karşı verdikleri tepki oldukça farklıdır. Kimi çocuk sesini dahi çıkartmazken bazı çocuklar da bağırarak tepki gösterirler. Klipsin kolay çıkması için öncesinde uzun süre suya oturulmasında fayda vardır. Randevu saatinden birkaç saat önce suya girip, en az 30-60 dakika suda kalıp kabuğun yumuşaması sağlanmalıdır. Sudan çıkınca, kabuk tekrar kurumasın diye üzerine bolca krem (örn:teramisin) sürülmesi gerekir. Pipi gövdesine de uyuşturucu bir jel olan Aqua touch jel sürülebilir.
Klips çıktıktan sonra
-
İlk gün %0.4 (binde 4) kanama riski vardır. Kanama olursa bu genellikle klipsin çıkartılmasını takip eden ilk 12 saat içerisinde olur. Bu nedenle klipsin çıktığı gün pipinin korunmasını ve sık aralıklarla (örn:1 saat) kontrol edilmesini öneririm.
-
İlk gün çocukların hızlı hareketlerden (örn: hoplamak, zıplama) ve ıkınma gerektiren işlemlerden kaçınması gerekir.
-
İlk gün, kabuk kısmına 1-2 saat aralıklarla Sefazol dökülmesi gerekir. Bu işlemin ilk gün 3-4 kez yapılması yeterlidir.
-
İlk gün banyo yapılmamasını öneririm. Ancak, çok gerekli durumlarda pipi az suyla yıkanabilir. Yıkandıktan sonra üzerine Sefazol dökülmelidir.
-
İlk iki gün iki gün, pipiyi dış etkilerden korumak amacıyla köpük bardak kullanılmasını öneririm. Pipinin iç çamaşır veya beze sürtünmesi engellenmeli ve darbeden korunmalıdır.
-
İlk iki günden sonra çocuk günlük hayatına tam dönüş yapabilir. Yani okula gitme, banyo, havuz deniz, sokağa çıkıp oynamak gibi faaliyetler serbestir. Ancak, yaralanma riski olan top oynamak veya bisiklete binmek gibi faaliyetler için 10 gün daha beklenmesinde fayda vardır.